/* script Google analytics */

luni, 17 iunie 2013

Vacanta 2011 (28) - In cautarea aurului - Goldwaschplatz Rauris Heimalm

     Cred ca Valea Rauris este una dintre cele mai frumoase vai care strapung la nord aproape paralel, care divizeaza practic masivul  Hohe Tauern în aceasta zona din Salzburgerland. Daca as reveni în aceste locuri, probabil as alege aceasta vale drept baza de cazare. Mi s-a parut a fi cea mai verde, nu are asezari atât de populate precum Bad Gastein, exista multe posibilitati de entertainment în aceste locuri si ofera la capatul dinspre sud, în segmentul Kolm-Saigurn (despre care voi vorbi în postarea urmatoare) o deschidere spre trasee de drumetie de exceptie. In orice caz, Rauris-ul este un loc minunat, pe care îl recomand cu caldura.
      Dupa ce am vizitat salbaticele chei de la Kitzlochklamm, ne-am oprit la doar câtiva km mai la sud, pentru a urca pe unul dintre cei mai frumosi munti care strajuiesc Valea Rauris. Este vorba de Hochalm, unde se afla o gondola cu care localnicii se mândresc foarte mult, clasificata printre cele mai bune 10 din Austria (si asta chiar înseamna ceva în aceasta tara, unde numarul instalatiilor de transport pe cablu este imens). Pentru ca o companie de transport pe cablu din landul Salzburg sa fie etichetata ca "Outstanding Summertime Lift" este nevoie ca ea sa îndeplineasca mai mult de 100 de criterii de calitate, iar Rauris Hochalmbahn detine aceasta cerificare.
     Gondola cu 6 locuri permite accesul rapid de la statia de baza situata la 947 m, la statia superioara aflata la 1753 m, cu trecere printr-o statie intermediara la 1475 m altitudine. Biletul dus-întors pâna la statia superioara costa 16,00 euro/adult (15,50 euro în 2011), dar este gratuit cu Salzburgerlandcard sau cu cardurile Hohe Tauern

Peisaj tipic pentru Valea Rauris
Statia de baza Rauris Hochalmbahn
Gondola, în apropiere de statia mediana
     Totdeauna în cazul traseelor lungi la mijloacele de transport pe cablu exista tentatia de a urca direct la partea superioara (care în mod evident ofera cea mai frumoasa perspectiva asupra împrejurimilor), iar opririle la punctele intermediare sunt în general putine si izolate. Localnicii au gândit însa aici la Rauris în apropiere de statia mediana o atractie inedita, care tine de specificul acestei vai.
     Se pare ca aurul a fost descoperit în masivul Tauern înca din urma cu mai bine de 4000 de ani. Celtii si apoi romanii au extras din aceste locuri aur, argint si plumb. Istoria consemneaza drept momente de vârf pentru exploatarile aurifere perioada sec. XV-XVI dC. Astazi se pare ca din ratiuni economice minele de metale pretioase din zona nu mai functioneaza, însa o astfel de traditie este inteligent valorificata, integrata în oferta turistica locala.
     De multe ori în copilarie lecturile aventuroase sau peliculele cinematografice de un anumit gen ne purtau spre locuri si timpuri în care a existat un fenomen cunoscut drept "febra aurului". O lopata înfipta într-un strat de nisip, un pârâu rapid de munte si câteva instrumente ori utilaje rudimentare, figura prospectorului de aur, miscarea caracteristica a spalarii nisipului aurifer - si apoi stralucirea micilor fragmente de metal galben .... Cu totii am visat poate la astfel de momente, dar nu am avut ocazia de a le experimenta.
    Ei bine, în Valea Rauris exista mai multe astfel de locuri unde turistii pot încerca o distractie de acest gen. Iar noi ne-am oprit la un asemenea punct, cel mai bine plasat conform itinerariului nostru din acea zi, la Goldwashplatz Rauris Heimalm - situat în apropiere de statia mediana a gondolei Rauris Hochalmbahn.

Goldwaschplatz Rauris Heimalm
Statia mediana a gondolei
Micul restaurant de unde se cumpara biletele si se primeste echipamentul
   Biletul de intrare costa 8 euro/persoana (acelasi pret în 2011) si include accesul în zona amenajata, un taler pentru spalarea nisipului aurifer si o fiola pentru pastrarea eventualelor fragmente gasite. In plus, daca se doreste se pot cumpara doze speciale de amestec pentru copii formate din nisip de râu, fragmente de mica si pirita si pietre "pretioase" (în 2011 preturile erau de  4 sau 7 euro, functie de marimea dozei). De asemenea retin ca se pot închiria cizme de cauciuc si se poate achizitiona la final si un certificat de cautator de aur.
    Locul respectiv poarta evident patina timpurilor marcate de febra aurului, dar sa nu va asteptati la cine stie ce amenajari. O roata de moara pe traseul pârâiasului, câteva bazine statice, o cadere artificiala intermitenta de apa (pentru distractie...) si câteva îngradiri minimale - deci în esenta nu este vorba de o investitie prea mare. Poate ca vreodata se va încerca acest lucru si de catre cineva de la noi, pentru ca zona din apropiere de Rosia Montana se preteaza de minune la asa ceva.

Amenajari minimale la locul spalarii nisipului aurifer
Intermitent, caderea apei din acea roaba încerca sa surprinda pe cei aflati în preajma
     Cea mai mare surpriza pe care am avut-o în acest loc a fost sa vad cum turistii de toate vârstele chiar iau parte cu seriozitate la acest joc. La un moment dat o ploicica si-a facut aparitia, destul de deranjanta, dar nu într-atât încât sa goneasca spre adaposturi pe vizitatorii cuprinsi de febra aurului... Credeti ca a plecat cineva? Se poate vedea în poze si pe filmulet ca umbrelele erau binevenite, dar cu toate astea nimic nu îi oprea pe turisti din activitatea lor. Era incredibil, aparuse chiar un gen de încrâncenare, de ambitie în a descoperi macar un mic fragment de metal lucitor. Nimeni nu se îndeparta de bazinele de spalare, desi timp de câteva minute ploaia numai placuta nu a fost...

In ciuda ploii pasagere, toti turistii erau cuprinsi de febra spalarii nisipului aurifer
Din fericire repriza de ploaie a fost relativ scurta
     Poate ca micutul montaj de imagini si filmulete care poate fi vizionat la aceasta adresa pe Youtube poate arata mai bine atmosfera din acel loc. Din pacate nu va pot arata "descoperiri", ci doar stradaniile noastre... Dar, pret de câteva zeci de minute am fost cu adevarat cautatori de aur, în cadrul minunat al Vaii Rauris.
     Fireste ca n-am plecat cu fiolele goale... dar cel mai probabil avem în ele fragmente de mica ori de pirita ("aurul prostilor")! Ideea este ca în magazinele de suveniruri din zona se puteau cumpara pentru doar câtiva euro fiole gata "dopate" cu ceea ce pareau a fi fragmente de foita de aur (efectul e frumos, iar datorita subtirimii de doar câtiva microni, nu este un material scump) ori bucatele de pirita. Pirita este un mineral stralucitor, frumos ca aspect, dar fara valoare intrinseca. Insa tot în aceste magazine exista si fotografii cu talere cu mici fulgi sau graunte de metal pretios rezultate din spalarea nisipului aurifer, dovada ca zona poate oferi înca si azi surprize interesante, daca se stie unde sa fie cautate.
   
Oare care este cel mai bun loc pentru a lua nisip aurifer? 
   Terasa restaurantului ofera un loc cum nu se poate mai potrivit pentru un repaus dupa efortul depus în cautarea aurului. Pentru ca si daca de fapt aur nu e, ramâne fara îndoiala o draguta activitate de vacanta, un joc potrivit atât pentru copii, cât si pentru oameni maturi, iar pentru unii - poate - concretizarea unui vis al imaginatiei din copilarie.
    Dupa mai multe încercari a devenit evident faptul ca tehnica ni s-a îmbunatatit oarecum, am învatat (de la instructorul din zona) cum sa folosim talerul în mod corect, care este rolul degajarilor din interior, etc. In fond este vorba doar de o miscare care permite eliminarea particulelor mai usoare, mai putin dense cu ajutorul apei (sterilul), teoretic ramânând în taler particulele cu densitate mare, deci si cele metalice.

Prospectori în goana dupa aur?  Nu...  - doar turisti ajunsi în Valea Rauris
Un popas la terasa din apropiere este binevenit dupa efortul depus ...
... înainte de a urca spre alt gen de entertainment la statia superioara
      Masivul Tauern ofera multe posibilitati de activitati inedite. Joaca de-a cautatul aurului este doar una dintre ele. Cei interesati pot cauta informatii despre un drum al smaraldului, o alte tema legata de o resursa minerala reala întâlnita în acest masiv montan.
    Am predat echipamentul si am pastrat fiolele cu "captura" realizata si ne-am îndreptat spre statia superioara a gondolei. Pe vârf de munte privelistea este minunata, cu deschidere spre Grossglockner, spre Hochkonig, Dachstein, Stone Mees si Lower Tauern. Insa lumea aceasta a ultimului etaj al înaltimilor apartine altor vietuitoare....si asta mergeam noi sa vedem acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu