/* script Google analytics */

marți, 29 mai 2012

Viena 2010 ( XXIX) - Tiergarten - Zoo Viena

   Cum am mai spus, principalul nostru motiv pentru revenirea pe domeniul imperial Schonbrunn a fost vizitarea Gradinii Zoologice (Tiergarten) din Viena (ultimul obiectiv ramas de altfel si pe biletul combinat GoldPass). Zoo Viena face parte din acea categorie speciala de obiective, care este abordata cvasiobligatoriu de familiile de turisti cu copii, dar care poate oferi (în mod deloc surprinzator...) la fel de multa placere si încântare si adultilor, care au aici sansa de a descoperi o lume aparte, o lume care sa le patrunda în suflet si sa-i faca sa retraiasca sentimente cu reminescente în experientele copilariei. 
    In principiu sunt de acord cu cei care spun ca indiferent cât de bune sunt conditiile oferite animalelor, cât de mare este daruirea îngrijitorilor, o gradina zoo nu este altceva decât un loc unde animalele sunt tinute în captivitate, un loc ce nu poate avea prea multe în comun cu libertatea mediului natural. Dar, lucrurile trebuie nuantate. In primul rând nu trebuie pierdut din vedere faptul ca astfel de institutii (cele de elita, evident...) creeaza premise pentru prezervarea si supravietuirea unor specii aflate în pericol. Apoi, gradinile zoo exista si vor exista indiferent de opozitia ecologistilor sau a organizatiilor pentru protectia animalelor, asa ca mai important este de apreciat masura în care astfel de institutii ofera conditii de confort vietuitoarelor. Si, în fine, nu trebuie omis aspectul educativ avut asupra copiilor, precum si faptul ca la o anumita vârsta, o vizita reusita la o gradina zoo remarcabila, poate produce o experienta fabuloasa, o amintire de neuitat.
    Zoo Viena face parte din acea categorie de locuri remarcabile despre care vorbeam. Tiergarten de la Schonbrunn combina traditia, elementul istoric cu modernismul, cu grija pentru mediu, pentru animale si cu preocuparea pentru confortul si placerea vizitatorilor. Am vazut câteva gradini zoo prin Europa, iar în Austria cred ca le-am vazut pe cele mai importante (în afara de Viena am vizitat si institutiile din Salzburg si Innsbruck). Desi gasim lucruri interesante si în Tirol si în Salzburgerland, nu exista totusi nici macar baza de comparatie cu Zoo Viena. Tiergarten de la Schonbrunn este, din punctul meu de vedere, un superlativ. Nu întâmplator în 2010 (chiar anul în care am vizitat-o...) a fost desemnata drept cea mai buna gradina zoo din Europa, fapt afisat cu mândrie pe site-ul oficial.
    Când vizitez o gradina zoo, dincolo de atentia pe care o acord exemplarelor din diferite specii, în egala masura sunt receptiv la calitatea amenajarilor, la conceptul aflat la baza respectivei institutii (daca exista vreunul...), la facilitatile oferite, la modul în care se vine în întâmpinarea dorintelor publicului, la masura în care o vizita într-un astfel de loc poate produce satisfactie. La Zoo Viena toti acesti factori se întrepatrund armonios si în plus se adauga traditia, elementul istoric al celei mai vechi gradini zoologice din lume. Acum 260 de ani, în vara anului 1752, sotul Mariei Theresia, împaratul Franz I Stephan îsi conducea cu mândrie oaspetii prin menajeria pe care o amenajase la Schonbrunn. Acesta era momentul nasterii actualei Tiergarten din Viena, care daca nu poate fi considerata drept prima gradina zoologica din lume, este cu siguranta cea mai veche institutie de acest tip care functioneaza si în prezent. Era înca o dovada a puterii monarhiei austriece, a capacitatii familiei imperiale de a materializa orice proiect pe care si-l asuma.
    
Kaiser Pavilion - punctul central din zona traseului principal (cel galben)
Modul în care se marcheaza la Zoo Viena ajungerea în zona anumitor animale - aici zona leilor
Pe aleile din Tiergarten
Loc de joaca pentru copii la Zoo Viena ... nu e remarcabil?
   Gradina Zoo vieneza este imensa. Domeniul de la Schonbrunn a oferit acestei institutii conditii optime de dezvoltare în timp. A existat spatiul necesar pentru o dezvoltare armonioasa, neînghesuita, un spatiu generos unde manageri inteligenti si-au imaginat si au materializat proiecte ingenioase. Fiind atât de mare ca suprafata, Zoo Viena are trei intrari: Hietzing (cea mai apropiata de metrou), Neptun (intrare dinspre zona parcului de la Schonbrunn) si intrarea Gradinii Tiroleze. Corespunzator acestor intrari, sunt propuse trei trasee de vizitare diferite, care se suprapun foarte putin, asa încât pentru cei dornici sa treaca în revista toata oferta Gradinii Zoo, trebuie gasita cea mai buna modalitate de a le parcurge pe toate trei. Ca peste tot în Austria (Viena este un model pentru modul de semnalizare si functionare a transportului în comun - de exemplu), totul este excelent marcat si semnalizat, într-o ordine si rigoare tipic germana, astfel ca nu ai cum sa te pierzi pe întinderea imensa a Tiergarten si cu putina atentie nici nu ai cum sa ratezi reperele importante. Cele trei trasee: Main Route, Neptun Route si Tyrolean Route propun treceri prin areale diferite, cadrul respectivelor zone fiind în mare parte sensibil diferit (Traseul principal este oarecum clasic, cu elemente citadine, însa Traseul Tirolez este aproape exclusiv prin padure, prin mijlocul naturii). Exista nu mai putin de 64 de repere pe harta cu traseele de vizitare, iar majoritatea reperelor nu reprezinta simple locatii ale unor specii de animale, ci uneori zone dedicate, amenajate special, sau chiar cladiri întregi, cum ar fi acvariul, terrarium-ul, Casa Pasarilor, Complexul elefantilor, etc.

Planul Zoo Viena
     De-a lungul istoriri sale de peste un sfert de mileniu, Zoo Viena s-a facut remarcata nu numai ca un loc de divertisment, ci si ca o institutie serioasa, implicata activ în protejarea, conservarea si ocrotirea unor specii aflate în pericol. Sa amintim doar ca în 1906 (!) la Schonbrunn era consemnat un eveniment senzational, în premiera mondiala, prima nastere a unui elefant african în conditii de captivitate. Dupa înca un secol (2007), Zoo Viena anunta cu mândrie nasterea primului pui de Panda într-o gradina zoologica, rezultat din reproducere naturala. Stiam de acest eveniment înainte de a veni la Viena si fiica-mea nu mai avea rabdare sa-l cunoasca pe micul Fu Long (care nu mai era mic deloc dupa 3 ani de viata...). Ceea ce nu stiam era faptul ca la câteva zile dupa vizita noastra la Viena, la Zoo Viena se nastea al doilea pui de Panda (august 2010). Astfel de evenimente sunt o dovada privind conditiile si munca de exceptie a personalului implicat, deoarece se stie cât de greu este de realizat reproducerea unor specii în conditii de captivitate.
   In mod fericit, traseul de vizitare ales de noi, cel principal de la poarta Hietzing, începea chiar cu doua dintre cele mai dragalase si iubite specii, cu care abia asteptam sa ne întâlnim: Koala si Panda. N-am sa mentionez toate speciile întâlnite, n-am sa fac aici (sper...) un album zoologic, dar unele imagini îmi sunt atât de dragi încât chiar am simtit nevoia sa le public. Tot asa, am dorit sa pot arata aspectele majore legate de calitatea amenajarilor sau doar elemente care dau farmec si un parfum special Gradinii Zoo din Viena. La fel ca si în cazul serelor de la Schonbrunn (Wustenhaus si Palmenhaus), poate ca o gradina zoo nu este un obiectiv important pentru oricine, poate ca unii turisti ajunsi în capitala austriaca vor considera ca timpul merita altfel folosit. Insa pot spune ca eu includ o vizita la Tiergarten Viena în categoria momentelor de neratat. A fost o experienta minunata, a fost o încântare pentru fiica mea, dar si pentru noi. Trecând în revista fotografiile, am constatat ca am petrecut aproape trei ore si jumatate acolo si consider ca a fost un timp utilizat cu folos. Asa ca din punctul meu de vedere, Zoo Viena primeste un mare vot de sustinere, un grad ridicat de recomandare.

Un dragalas si letargic Koala
Modul de semnalizare a orei la care se serveste masa... în general este un spectacol în sine, deosebit de apreciat
Frumosul Panda îsi savura frunzele de bambus
Prea putin interesat de vizitatorii care îl admirau...
   Greu de spus care ar fi reperele care mi-au placut cel mai mult la Zoo Viena. Cu siguranta cele trei amenajari grupate, pentru foci, pentru pinguini si pentru ursul polar, reprezinta o atractie speciala. Mi s-au parut excelent concepute, cu posibilitati deosebite de vizualizare (la amenajarea din exterior pentru pinguini poti urca pe stânci si poti avea o perspectiva de la înaltime, cum se vede si din unele imagini). Un plus pentru ideea de a putea vedea sub nivelul apei din bazinul pentru foci (prin panouri vitrate transparente), idee pe care am întâlnit-o si în alte locuri, dar care m-a încântat totdeauna (mai ales ca poti aprecia si cât de curata este apa din bazin ...). Poate ca aceste trei locuri mi-au ramas în memorie si prin faptul ca am putut asista la hranirea animalelor, în doua dintre ele. Si pot spune ca a fost un adevarat spectacol sa urmaresti giumbuslucurile focilor când sagetau apa bazinului pentru a prinde pestii aruncati de îngrijitori. La fel a fost si la hranirea pinguinilor, de la micii Humboldt, pâna la uriasii Imperiali. Membrii personalului aveau grija sa dea numarul de pesti necesar fiecarui pinguin Imperial (evitând excesele sau subhranirea), pe care îi identificau dupa culoarea corditei prinsa la aripa.

Bazinul focilor - inclusiv cu protectie solara
In stanga se observa cum vizitatorii coboara si pot vedea sub nivelul apei în bazin
Bazinul pinguinilor - colonia de specii de pinguini de talie mica
Zona de locuit - grotele pinguinilor de lânga bazin
Servirea mesei pentru pinguinii Imperiali (identificati dupa culoarea bratarii de la aripa)
Ursul polar era plictisit si s-a retras rapid la interior...

   Biletul de intrare la Zoo Viena nu este unul ieftin, costa 15 euro/adult si respectiv 7 euro/copil pâna în 19 ani. Asta daca se alege varianta vizitarii exclusiv a acestui obiectiv, sau combinat cu serele din Schonbrunn (Wustenhaus si Palmenhaus), caz în care pretul devine 19 euro/adult si 9,50 euro/copil. Insa, de aceea consider ca pentru Schonbrunn, varianta perfecta (daca se dispune de timpul necesar...) este cea a biletului combinat cel mai cuprinzator, Gold Pass. Reamintesc faptul ca Gold Pass ofera posibilitatea vizitarii tuturor obiectivelor cu plata de la Schonbrunn (noua la numar) si costa 39,90 euro/adult si 19 euro/copil, dar împreuna cu reducerea data de WienKarte se ajunge la numai 32,50 euro/adult. Doar biletul întreg la Zoo Viena acopera aproape jumatate din aceasta suma, asa ca Gold Pass este cu siguranta varianta financiara optima pentru Schonbrunn. De asemenea consider ca am facut bine împartind vizita domeniului imperial în doua zile, putând astfel sa ne delectam în voie cu atractiile acestui complex de mari dimensiuni.

Din Casa Elefantilor ...
Bazinul pelicanilor ... zona nu este marginita decât de garduri de circa 1-1,20 m ....
   Ma voi opri din nou putin asupra calitatii amenajarilor de la Zoo Viena si nu ma refer la habitatul propriu zis al animalelor. Exista cladiri, gen sere, unde este recreat un ambient tropical, cu scari de lemn care urca prin copaci, cu zone marginite de pereti de aer cald care recreeaza o atmosfera de mare umiditate, cu pasari (sau chiar lilieci) care zboara libere printre vizitatori, cu bazine cu testoase, etc. In zona Gradinii Tiroleze am descoperit cu maxima surprindere si încântare o uriasa pasarela pe care vizitatorii se deplaseaza la o înaltime de circa 8-10 m cred, având o perspectiva grozava asupra padurii si asupra traseelor pietonale de la nivelul solului. Grija maxima pentru detalii, minutiozitatea pot fi observate peste tot. Acvariul m-a impresionat realmente, desi vazusem în ultimele zile ceva de acelasi gen la Haus des Meeres si la NHM. Cât despre habitatele recreate pentru primate (pentru giboni si urangutani în special) - ce pot spune? Conditii foarte bune pentru a crea premise de confort animalelor, care sa poata oferi vizitatorilor un adevarat spectacol (si gibonii ne-au aratat din plin asta...).

Una dintre cladirile dedicate: Casa Padurii Ecuatoriale
La interior, în Casa Padurii Ecuatoriale
Pasarela din Gradina Tiroleza
Parcursul de la nivelul solului, vazut de pe pasarela
Bazin din Zoo Viena
   Domeniul imperial de la Schonbrunn poate oferi surprize placute, daca stii unde sa le cauti si daca ai sansa sa le întâlnesti. Am povestit anterior despre întâlnirea noastra cu veveritele din parc, iar ulterior, în timpul vizitei la zoo, experienta s-a repetat, în conditii diferite, dar cu atât mai mult experienta a fost mai placuta. Ne oprisem din parcurs pentru o pauza de revitalizare, la o prajitura si un suc, într-unul din localurile din Tiergarten, situat aproape de zona padurii, când un musafir neasteptat si-a facut aparitia cu îndrazneala printre mese si printre turisti. O veverita draguta ne-a luat practic pe toti la rând, oprindu-se la câte o masa si parca sugerând ca asteapta ceva. Andreea, fiica mea, atât a asteptat, începând sa-i serveasca bucatele de banana (ea servise Banan Split). Dragalasa veverita lua bucatelele, se îndeparta circa 1 m si le mânca în liniste, dupa care revenea asteptând sa repetam gestul. Acest ritual s-a repetat de vreo trei ori, timp în care am apucat s-o imortalizam în fotografii si pe camera video si a fost unul dintre cele mai speciale momente ale vizitei la Zoo Viena.

La o prajitura în Tiergarten ....
...si veverita care îsi savura bucatica de banana
    De un adevarat show am avut parte la colonia de giboni. Extrem de jucausi, gibonii ofereau neasteptate demonstratii acrobatice atât la exterior, cât si în interiorul casei vitrate ce le era rezervata. Din pacate, nu de acelasi lucru am avut parte în sectorul urangutanilor, denumit ORANG.erie. Datorita caldurii probabil, acestia se refugiasera undeva la distanta mare de limita domeniului lor si dormitau la umbra, în mare masura feriti de atentia vizitatorilor.

Colonia de giboni
Gibonii în interiorul locuintei lor
Amenajari în zona urangutanilor
Din pacate, ne-am multumit cu reprezentarea unei familii de urangutani ...
   Se spune ca exista peste 500 de specii de animale la Tiergarten Viena. Practic în fiecare an se realizeaza lucrari de extindere sau reamenajare si totul devine mai agreabil, mai complet, pastrând nealterat sarmul istoric. Abundenta vegetatiei, varietatea si alternanta spatiilor închise si deschise au facut sa nu resimtim prea puternic efectele unei zile neasteptat de calde. Deci exista suficient confort la Zoo Viena si din acest punct de vedere.


    Ceea ce mi-a placut cel mai mult la Zoo Viena a fost lipsa plaselor metalice, lipsa sentimentului de "custi" pentru spatiile alocate diverselor specii. Furnituri moderne, sticla, plexiglas si multa deschidere. Ma întrebam uneori cum jaguarii nu parasesc spatiul lor, putând urca în copaci ale caror ramuri treceau peste marginea locatiei lor. Iar zona pasarilor mari nu era acoperita ...
     Spectaculos si acvariul de la Zoo Viena, cu acel tunel prin care treci pe sub un imens bazin destinat pestilor de dimensiuni mari. Am prins aici si momentul hranirii pestilor piranha ... un bonus nesperat pentru noi...

In acvariul de la Zoo Viena
Hranirea pestilor piranha

   Vizita la Zoo Viena s-a ridicat la nivelul asteptarilor noastre. Este un lucru de facut la Viena, pentru toate familiile cu copii (si nu numai ...), mai ales daca si vremea e favorabila.
    Cu aceasta încheiam vizita noastra la Schonbrunn si ne reîntorceam spre zona centrala, pentru a continua sa descoperim alte puncte de interes ale capitalei austriece.