/* script Google analytics */

vineri, 10 iunie 2011

Grecia 2009 - ( IV ) - Excursie la Meteora - Melanj fabulos între natura si spiritualitate

  Meteora .... numele unui tarâm de poveste, a carui sonoritate se muleaza ideal peste realitatea de la fata locului, stranie, incitanta, aproape nepamânteana, dar magnifica în ansamblu si în detaliu. Orice top al celor mai frumoase zece locuri de vizitat din Grecia include indiscutabil si Meteora (undeva pe pozitiile 5-7 ...), ceea ce constituie un imbold suplimentar pentru a ajunge aici. De fapt, dupa parerea mea, Meteora este cea mai remarcabila destinatie din Grecia pe care turistii veniti pe Riviera Olimpului si în toata zona continentala de nord o pot atinge relativ usor prin excursiile optionale de o zi.
  Numele Meteora semnifica "stânci suspendate" ori "suspendat în înaltul cerului", conform unor surse diferite. In mod cert numele este foarte potrivit si încearca sa surprinda esenta acestui tarâm, fara a reusi în întregime. Si asta pentru ca Meteora nu este un loc simplu de definit, este un loc multidimensional unde putem fi martorii unui melanj inedit, straniu si sublim în acelasi timp, între maretia naturii si spiritualitate.
  Despre prima oprire avuta în aceasta excursie, cea din Valea Tembi, de la Izvorul Sf.Paraskevi, am povestit în postarea anterioara. In drum spre Meteora, ghida ne-a întrebat daca am vazut fotografii cu acest loc si daca stim la ce sa ne asteptam. Desigur ca vazusem multe imagini si aveam conturata în minte o idee despre ceea ce vom întâlni. Insa ghida a fost foarte hotarâta zicându-ne ca nu exista cuvinte potrivite pentru a descrie realitatea de la fata locului si ca imaginile nu pot surprinde decât partial frumusetea zonei si spectacolul magnific al naturii, caruia urma sa-i fim martori. Acum, dupa ce am vizitat Meteora, nu pot decât sa confirm, este ceva de basm, o lume cu adevarat incredibila, care îti bucura ochii, sufletul si simtirea. Este unul dintre acele locuri pe care trebuie sa încerci sa le vezi macar o data în viata, pentru ca odata ajuns acolo, nu-l vei uita niciodata.
  Sa spunem câte ceva despre Meteora ca miracol al naturii. Se spune ca Meteora, ca fenomen fizic si geologic este un loc unic în lume. In partea de nord a Câmpiei Thesaliei, deci într-o zona relativ plata, în apropierea localitatii Kalambaka apar brusc în fata vizitatorului o multime de stânci ciudate, impozante, grupate, precum o padure de uriasi. Teoriile geologice care au încercat sa explice formarea acestor stânci sunt diferite, dar sunt de acord ca geneza formatiunilor este legata de anumite fenomene petrecute undeva în perioada tertiara, în urma cu peste 60 milioane de ani. Se pare ca un masiv stâncos izolat a aparut în aceasta zona a actualei Câmpii a Thesaliei, iar stâncile actuale provin din erodarea acestui pinten stâncos, diferit ca natura si origine de tot ceea ce îl înconjoara. Insa erodarea nu se datoreaza vânturilor sau apelor de suprafata, ci unor fenomene petrecute când apele unui fost mare lac thesalic si-au croit drum si s-au varsat în actuala Mare Egee. In esenta, de retinut este ca stâncile de la Meteora s-au format prin eroziune pe fundul vechiului mare lac sau când apele sale s-au scurs spre mare.
  Cred ca toate vizitele organizate la Meteora includ o oprire la un atelier de icoane. Cu siguranta este o colaborare între agentiile turistice si atelierul de icoane, dar spre surprinderea mea, a fost o etapa deosebit de interesanta a excursiei noastre. Ma gândeam înainte de vizita la atelier ca este o oprire inutila, într-un moment în care eram nerabdatori sa ajungem la manastiri, ca nu era cazul sa pierdem peste o ora pentru a face ceva vânzare magazinului respectiv, dar nu a fost deloc asa. Inca de la intrare am fost întâmpinati de un ghid local si invitati sa servim la alegere ouzo, vin sau suc, din partea casei. Au urmat explicatiile, deosebit de interesante, despre traditia artei iconografice din zona Meteora, despre principalele teme si figuri pe care le întâlnim în icoanele realizate la Meteora. Si am aflat astfel despre motivul caracteristic care se realizeaza doar aici, icoana Maicii Domnului cu Iisus îmbracat în straie de patriarh si având drept semn reprezentativ trandafirul (am inclus o fotografie cu acest simbol iconografic). Ghizii ne-au vorbit apoi despre tehnica de realizare a icoanelor, despre pictura, despre cum se copiaza o imagine, despre lucrul cu foita de aur si realizarea ramelor de lemn. A fost o vizita extrem de instructiva, placuta si interesanta. Desigur ca la final esti invitat în magazin pentru a achizitiona produse, când se spune ca beneficiezi de o anumita reducere. Intr-adevar exista produse foarte frumoase care pot fi cumparate, dar preturile (chiar cu reducere...) nu sunt chiar mici. In schimb nimeni nu te preseaza sa cumperi neaparat ceva, deci totul e OK.
Stâncile de la Meteora vazute de la atelirul de icoane
Oprire pentru vizita la atelirul de icoane
Tehnica de copiere a icoanelor dupa model
Motiv specific Meteorei - Maica Domnului si Iisus cu trandafirul îmbracat, în straie de patriarh
Realizarea ramelor de lemn
In magazinul atelierului
Nu numai icoane la vânzare....
Mostre de foita de aur oferite vizitatorilor
Gata de urcare la manastiri ....
 Probabil ca stâncile de la Meteora i-au fascinat totdeauna pe oameni. In mod natural a aparut dorinta de a "supune" aceste stânci, de a le "cuceri". Putine locuri puteau parea mai izolate în vechime decât culmile acestor formatiuni, astfel ca ele au devenit locuri ideale pentru penitenta, pentru sihastrie si viata monahala. Pe vârfurile stâncilor cele mai greu accesibile, calugarii au construit cu secole în urma minunate lacasuri de cult si asezaminte monahale permanente. Primele dateaza din sec. al-IX-lea si se spune ca în perioada de maxima dezvoltare a acestei concentrari spirituale existau la Meteora nu mai putin de 24 de manastiri. Astazi exista sase manastiri functionale, dintre care cinci de calugari si una de maicute. Minunate atractii turistice, aceste superbe manastiri sunt în prezent usor accesibile oricui, atât datorita drumurilor, cât si cailor de acces direct modernizate. De fapt, peste tot tehnica noua a înlocuit dispozitivele traditionale.
  Daca am fi fost cu masina personala prin aceste locuri, probabil am fi dorit sa vizitam fiecare manastire în parte. Sunt convins ca se merita si ca fiecare lacas are partile sale inedite si speciale. Probabil majoritatea grupurilor organizate procedeaza asa cum a fost programul si în excursia noastra, si anume se viziteaza cea mai mare dintre manastiri - Megalo Meteora (Marele Meteor) si înca una - în cazul nostru a fost vorba despre Manastirea Rusanu.
  Pe scurt, câte ceva despre toate cele sase manastiri. Pe platoul celei mai înalte stânci de la Meteora, cu o înaltime de 613 m, se afla cea mai mare si mai reprezentativa dintre manastiri - Marele Meteor (Megalo Meteora). In apropierea acesteia se afla o alta de dimensiuni mari - Manastirea Varlaam. De pe drumul rutier se poate observa Manastirea Sf.Treime, o asezare micuta situata deasupra unei stânci singulare - o imagine de o rara frumusete. Manastirea Sf.Stefan este cea mai veche din întregul complex monahal, oarecum izolata fata de celelalte. Cea mai mica dintre Manastirile de la Meteora este Sf.Nicolae Anapafsas, asezata pe culmea unei mici stânci izolate - este vizibila din zona Manastirii Rusanu. In fine, ultima manastire functionala de la Meteora este cea de maicute - Manastirea Rusanu.
  Drumul de la Kalambaka (localitatea de la baza masivului) la manastiri este fermecator, serpuirile sale facând sa apara în câmpul vizual al turistilor pe o parte sau pe alta a soselei diverse stânci impresionante sau sa se zareasca vreo manastire, de multe ori ca o cireasa pe vârfurile acestor formatiuni naturale unice. Aproape la fiecare viraj al autocarului apareau crâmpeie de peisaj care smulgeau exclamatii admirative. In zona Marelui Meteor si a Manastirii Varlaam exista permanent un sir imens de autocare si autoturisme, astfel ca locul de parcare poate fi si la 15-20 minute de manastire.
  
Megalo Meteora - Manastirea Marele Meteor
Turnul pe unde se facea aprovizionarea manastirii in vechime - cu cosuri si sistem de scripeti
Tocmai acolo trebuie sa ajungem ?....
Zona de parcare
Pauza pe drumul de acces
Astazi aprovizionarea se face cu tehnica moderna....
Manastirea Varlaam vazuta de la Marele Meteor ... absolut superb...
"Echipamentul" traditional obligatoriu la intrarea în manastire
  Marele Meteor este cu adevarat o constructie de dimensiuni impresionante, raportat la celelalte asezaminte monahale din zona. Fiecarui grup de turisti i se ataseaza un ghid local (asa e legea în Grecia) care ofera explicatii cu adevarat interesante. Se viziteaza în mod organizat câteva locuri cum ar fi biserica - într-adevar mare - (42 m lungime, 24 m înaltime), dar nu spectaculoasa, sala de mese a calugarilor, bucataria veche, etc., dupa care fiecare poate explora individual zonele pe care le crede mai interesante (sunt diverse puncte de belvedere cu privelisti magnifice, expozitii, osuarul, magazine, etc.).Pentru o imagine referitoare la dimensiunea manastirii trebuie spus ca în sec. XVI-XVIII, în perioada de maxima înflorire, aici convietuiau peste 300 de monahi si eremiti si s-a calculat ca numai ridicarea materialelor de constructie cu scripeti la nivelul platformei superioare a necesitat circa 25 de ani de munca.

Biserica manastirii Marele Meteor
Sala de mese
Masa staretului
Diverse picturi pe pereti
Bucataria veche monahala
O parte din zona de locuit actuala
Pisicile ... peste tot adorate si ocrotite în Grecia ...
Vedere spre Manastirea Varlaam
  Peisajele care se arata vizitatorului ajuns la Marele Meteor sunt pur si simplu incredibile. Exista mai multe puncte de belvedere, balcoane suspendate unde trebuie neaparat sa ajungi pentru ca privelistile care se deschid în fata ochilor acolo nu vor fi cu siguranta niciodata uitate apoi. Este ca si cum natura (ori poate Divinitatea ?...) s-ar fi straduit sa dea masura unui tinut de basm, dincolo de imaginatia pamânteana. Si asta întareste poate ideea ca nu putea fi un loc mai potrivit pentru a fi cuprins de spiritualitate si de sfintele taine. In urmatorul set de imagini am inclus câteva doar dintre cele surprinse de noi acolo, dar ma repet, orice fotografii nu pot reda maretia naturii, farmecul peisajului, adrenalina ridicata de haurile care par fara sfârsit si sentimentul global de fericire, multumire sufleteasca si spiritualitate cu care cred ca se încarca toti vizitatorii veniti la Meteora.

Kalambaka este satul din vale
Osuarul
Peisajele pot parea nepamântene uneori
Manastirea Sf.Varlaam ... din pacate n-am ajuns si acolo ...
  Am parasit Marele Meteor cu regretul ca nu am putut sta mai mult, dar cu convingerea ca am luat cu noi o amintire draga care ne va însoti toata viata. O vizita la Meteora este o experienta de neratat. A doua oprire, mult mai scurta, a fost la maicutele de la Manastirea Rusanu. Oboseala atinsese deja puternic grupul, astfel ca nu foarte multi au urcat treptele de piatra spre manastire. Dar chiar si de jos, zona oferea alte peisaje magnifice.

Manastirea Rusanu
Formatiuni naturale, pesteri mici si cavitati folosite de calugari pentru meditatie si penitenta
Doua manastiri vazute de la Rusanu: Manastirea Sf.Nicolae (cea mica) si Sf.Varlaam
Micuta Manastire Sf.Nicolae Anapafsas ("Sf.Nicolae Odihnitorul")
  Am încheiat vizita la Meteora coborând cu autocarul pe alt drum spre Kalambaka, ocazie cu care ghida ne-a atras atentia asupra multor alte formatiuni stâncoase deosebite (cum ar fi "Degetul lui Dumnezeu") si pesteri vizibile din mers. Ca orice loc din Grecia, si la Meteora exista multe, multe legende si povesti, iar un ghid bun va împartasi macar câteva dintre acestea. Autocarul a oprit la Kalambaka pentru cei dornici sa serveasca prânzul. Localul era aglomerat, totusi aveai ce alege, dar nu a fost o masa precum cele din tavernele pe care le alegeam singuri.
  La întoarcere, pentru a mai revigora grupul de amorteala care ne cuprinsese, ghida avea pregatita o surpriza. Era vorba de o tombola, cu multe obiecte date de Atelierul de icoane (cred ca în functie de totalul cumparaturilor facute de grup acolo, magazinul oferea ghizilor un numar de obiecte mici, suveniruri, pentru o astfel de tombola ... o tehnica interesanta de marketing, profitabila pentru ambele parti). A fost o mare distractie, pentru ca estimez ca s-au dat peste 25-30 obiecte, astfel ca putini au ramas fara sa câstige ceva. Si noi am câstigat doua obiecte, un suport de lumânare cu peisaj din Santorini si un calendar. Tombola a dat un tuseu final placut excursiei, care pot spune ca a fost o reusita.
   Cred ca pretul excursiei la Meteora la Niko's Paradise a fost 25 eur/persoana si pot spune ca merita cu prisosinta. Meteora este un loc care trebuie neaparat vazut. Cuvintele (si imaginile ...) palesc în fata realitatii. Excursia dureaza o zi întreaga (cu oprirea în Valea Tembi), nu este obositoare si ne lasa cu amintiri de neuitat. Pentru mine Meteora este un loc unde îmi doresc sa revin si cu ocazia primului circuit cu masina pe care îl avem în vedere pentru Grecia (probabil în prima parte a verii în 2012) nu vom ocoli acest loc.
  Am ajuns la Niko's Paradise dupa ora obisnuita pentru servirea cinei, dar nu a fost nici o problema, patronul si tot personalul fiind pregatiti pentru servirea cinei. Nu exista rigiditate în relatia cu clientii, atitudinea domnului Niko fiind de a face totul pentru ca turistii sa fie pe deplin multumiti, pentru ca doar asa vor reveni sau vor da referinte bune despre locatia în care au stat. Iar seara, învaluiti înca în vraja Meteorei, ne-am facut plimbarea obisnuita spre Nei Pori, unde am schimbat între noi impresii la un cocktail si o prajitura. A doua zi ne astepta o alta experienta care ne facea nerabdatori ... o croaziera spre insula Skyatos.
  Dar, despre croaziera spre Skyatos - în postarea urmatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu