/* script Google analytics */

luni, 6 iunie 2011

Grecia 2009 - ( III ) - Valea Tembi - locul unde mitologia greaca întâlneste crestinismul

  Cred ca aproape toate excursiile pornite din Grecia continentala de Nord spre Meteora includ o oprire în pitoreasca Vale Tembi, fie la dus, fie la întoarcere. Si asta se întâmpla din doua motive principale. Primul ar fi cel legat de pozitia geografica a acestui punct. Valea Tembi este un defileu îngust, o trecatoare de circa 10 km lungime, care urmareste cursul râului Pinios (unul dintre putinele cursuri de apa din Grecia de Nord) spre varsarea sa în Marea Egee. Practic defileul Tembi este calea principala de legatura între provinciile grecesti Macedonia la nord si Thesalia la sud, o pozitie strategica importanta, fapt demonstrat de multele batalii care au avut loc în aceasta zona de-a lungul secolelor. Al doilea motiv pentru care mai toate autocarele cu turisti opresc aici este legat de abilitatea grecilor de a face turism. Impresia generala este ca în Grecia, fiecarui loc, fiecarui vestigiu istoric, fiecarei zone mai deosebite îi este atasata o legenda. Poate ca nu exista loc despre care grecii sa nu poata spune o poveste, care sa încânte turistul si sa-l determine sa-si doreasca o amintire, sa cumpere ceva cât de mic legat de zona respectiva. Grecia este un tarâm al legendelor, unde pe aceasta cale se valorizeaza toate reperele cadrului natural si marturiile unei civilizatii cu adevarat fabuloase. 
  Excursia spre Meteora urmeaza tiparul obisnuit, autocarele cu turisti din statiunile din nord (zona Paralia Katerini) au preluat si grupul de la Platamonas, apoi si pe alti doritori din Nei Pori. Oprirea în Valea Tembi este binevenita si pentru a face drumul spre Meteora sa para mai scurt, potolind macar partial nerabdarea excursionistilor.
  Calatoria spre Meteora ne arata o Grecie arida, cu versanti stâncosi, multe zone unde parca nici ierburile nu pot creste cu usurinta, iar arborii sunt extrem de rari. Natura nu a fost generoasa cu aceasta parte a Greciei, dar în ciuda acestui fapt grecii si-au iubit si îsi iubesc pamântul si au avut si au abilitatea si inteligenta de a valorifica, în diverse moduri, potentialul acestor locuri. In acest context natural oarecum vitreg (de exemplu, pe uscatele Câmpii ale Thesaliei se observa doar culturi chinuite de bumbac), Valea Tembi este o oaza de verdeata, o rabufnire a naturii, care poate parea chiar exuberanta în contrast cu ariditatea zonei respective.
  Si pot spune ca pentru câteva momente m-am simtit din nou copil, când ascultând vorbele ghidei (spre norocul nostru, bine documentata si extrem de amabila) simteam cum eroii mitologici cunoscuti din lecturile copilariei prind viata în Valea Tembi. Una dintre legende spune ca în aceasta vale, Apollo s-a scaldat în apa râului si a fost sagetat de Eros, îndragostindu-se de o nimfa pe nume Daphne. Nimfa a fugit prin vale cât a putut, urmarita de tânarul zeu, iar în momentul când sa fie prinsa, ruga i-a fost ascultata si s-a transformat în laur (sau dafin) si se spune ca de atunci întreaga vale este dominata de prezenta dafinilor si a altor arbusti frumos mirositori, cum ar fi iasomia si terebintul. 
  Se mai spune ca în aceasta vale a locuit vremelnic si Aristaeus, fiul lui Apollo si al lui Cyrene si ca tot aici a fost alungata Euridice, sotia lui Orfeu, care în zborul ei a fost muscata de un sarpe si a murit. 
  Punctele de interes pentru turisti sunt Biserica Sfintei Paraskevi si izvorul cu acelasi nume, despre apa caruia se spune ca poseda puteri tamaduitoare. In imediata apropiere exista la suprafata un alt izvor, despre care ghida ne-a spus ca ar fi Izvorul Afroditei si ca persoanele care îsi dau cu acea apa pe fata întineresc  :)). In apropiere stiu ca se afla pe malul drept al râului un templu dedicat lui Apollo, unde erau încununati cu lauri câstigatorii jocurilor pytiene, dar fiind în grup, nu am putut cauta locul respectiv.

In excursie spre Meteora...popas în Valea Tembi
Râul Tembi
Defileul Tembi ... mai înverzit datorita râului
Oferta mare de produse traditionale
Nu uitati sa luati recipientele pentru apa de izvor....
Podul suspendat
Ghizii îsi strâng grupurile....
Intrarea la izvorul cu apa tamaduitoare
Izvorul Sf.Paraskevi
La Izvorul Afroditei
Testând apa din Izvorul Afroditei ...

  Versantii defileului Tembi ating înaltimi de pâna la 500 m, iar în punctul cel mai îngust se spune ca valea are o latime de doar 25 m. Pe versanti vegetatia urca destul de mult, dar culmile ramân golase si îsi pastreaza aspectul stâncos. 
  Biserica Sf.Paraskevi este mica, dar deosebita, fiind sapata în stânca. Se spune ca aici se gasesc moastele acestei sfinte, considerata protectoarea nevazatorilor. Alaturi de biserica se gaseste o mica grota în care este captata apa vestitului izvor al Sf.Paraskevi, despre care se spune ca are puteri tamaduitoare pentru cei cu deficiente de vedere, dar si pentru bolile incurabile. Ghizii îi atentioneaza din timp pe turisti sa îsi achizitioneze mici recipiente pentru a capta putina apa de la acest izvor. Desigur ca erau si români veniti cu sticle de 2.5 l, iar în conditiile timpului limitat, debitului scazut si cozii de la izvor - nu era tocmai o placere sa te aflii la rând dupa astfel de persoane ....
  Despre Sf.Paraskevi (Agia Paraskevi), legendele gasite pe diferite surse sunt numeroase. De la început trebuie spus ca între Sf.Paraschiva de la noi (care are moastele la Iasi - venerate de acea mare de credinciosi la 14 octombrie) si Sf.Paraskevi, nu exista nici o legatura. Legenda Sf.Paraskevi provine din timpurile în care crestinii erau persecutati pentru credinta lor. Si Sf.Paraskevi este o astfel de martira. Se spune ca era o tânara provenita din Italia, nascuta într-o zi de vineri (de unde si numele sau), atrasa de învataturile crestine, care dupa moartea parintilor si-a împartit averea saracilor. Multi oameni din zona au fost adusi la credinta crestina de ea. Auzind de dânsa, împaratul Antonin a dorit sa o determine sa-si renege credinta, însa Sf.Paraskevi a refuzat si si-a acceptat martiriul. A fost chinuita în fel si chip, dar se parea ca nimic nu o putea atinge si credinta o facea sa reziste tuturor încercarilor. In timpul chinurilor, l-a stropit pe împarat cu ulei încins, acesta a orbit, dar la rugaciunile Sf.Paraskevi, vederea i-a revenit. Se spune ca în fata acestei dovezi incontestabile, împaratul si familia sa au trecut la crestinism. Faptele si minunile martirei au continuat mult timp, pâna când într-o zi de 26 iulie i-a fost taiat capul cu sabia. 
  
Altarul bisericii Sf.Paraskevi
Clopote mici, actionate electric
Ne luam "La revedere" de la Valea Tembi
  Am plecat din Valea Tembi cu apa tamaduitoare, cu mici suveniruri si o iconita, învaluiti de povestile care suprapun pe aceleasi meleaguri legende depre personaje mitologice cu fapte ale martirilor crestini. Dar nu e nimic de mirare aici, doar suntem în Grecia ! Si daca oprirea din Valea Tembi ne-a bucurat si ne-a amuzat (cu referintele Izvorului Afroditei) deopotriva, drumul nostru a continuat spre un loc cu adevarat special din Grecia - spre Meteora. Despre acea incredibila zona denumita generic Meteora - în postarea urmatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu